Przepis na świąteczne wypieki
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Świąteczny klimat czuć już w domach i na ulicach naszego miasta. Chcielibyśmy podzielić się z Państwem przepisem na nasze MIĘCIUTKIE PIERNICZKI. Świąteczne wypieki są tym lepsze im więcej osób bierze udział w ich przygotowaniu. Pieczenie pierników to świetny pomysł na spędzenie czasu z dziećmi i wprowadzenie rodziny w świąteczny nastrój :)
MIĘCIUTKIE PIERNICZKI
Składniki:
• 150g masła
• 0,5 szklanki brązowego cukru
• 1 szklanka miodu (my używamy gryczanego – najlepiej komponuje się z przyprawą piernikową)
• 2 łyżki mieszanki przypraw podanej poniżej lub gotowej przyprawy do piernika
• 3 jajka
• 500g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
• 0,5 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18% (ok 100g)
• 2 łyżeczki sody
• 1 łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Masło, miód oraz przyprawy wkładamy do rondelka i delikatnie podgrzewamy, uważając by się nie zagotowały. Co jakiś czas mieszamy masę i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Sodę mieszamy ze śmietaną i pozostawiamy aż zacznie pracować.
3. Rozdzielamy białka od żółtek i ubijamy każde osobno z połową cukru. Białka powinny być sztywne i szkliste, a żółtka prawie białe.
4. Do miski przesiewamy mąkę i wlewamy do niej żółtka oraz masło z przyprawami i miodem.
5. Na sam koniec dodajemy białka, sodę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
6. Konsystencja ciasta jest dość luźna, dlatego okrywamy go folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny, ale nie dużo dłużej. Soda spulchni ciasto, a masło po schłodzeniu je usztywni.
7. Ciasto wyjmujemy z lodówki mniejszymi porcjami i w razie potrzeby ponownie schładzamy. Najlepiej wałkuje się kiedy jest chłodne.
8. Wałkujemy ciasto na grubość max 2 milimetrów. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, dzięki czemu pierniczki nie tracą formy przy przenoszeniu ich na blachę.
9. Po wykrojeniu pierniczków, pieczemy je w temperaturze 155° w termo obiegu około 8 minut.
10. Pierniczki sporo wyrastają i od razu po upieczeniu są miękkie.
DOMOWA PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKÓW:
• 1 pełna łyżka cynamonu
• 1 pełna łyżeczka startej gałki muszkatołowej
• 1 pełna łyżeczka mielonych goździków
• 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
• 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
• 1 płaska łyżeczka mielonego ziela angielskiego
• 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
• ½ łyżeczki mielonego anyżu
Pracownicy kuchni Przedszkola i Żłobka Britannica życzą smacznego :)